Fortryllende fortelling! Nordspråks sommerkursFortryllende fortelling! eller “Þar sem ævintýri lifna við“

Kurset dreier seg om fortellingen som noe uimotståelig, om fortellingen som det affektive motstykket til det rasjonelle og skjematiske, til vitenskapen, økonomien, jussen og den kjedelige hverdagens monotomi.

Fortellingen har eksistert gjennom årtusener og finnes i tusen former: fra saga til film. Enten fortelleren tror på historien sin eller fabulerer fritt, så kjennetegnes den gode historien av at den fenger og er vanskelig å riste av seg.

På kurset vil vi lete etter den gode fortellingen i et bredt spekter av litteratur og film, i klasserommet og i livet ellers. Sammen med en bukett av nordiske fortellere vil vi stille spørsmål som: Hvorfor er den muntlige fortellingen på vei tilbake, eller rettere sagt frem? Hva med fortellingen i de digitale mediene? Hva har de gode fortellingene til felles? Og finnes det en felles nordisk fortelling?

Kom til vakre Lofthus i Hardanger og møt noen av Nordens beste “storytellere”.

Sted: ULLENSVANG HOTELL, LOFTHUS,
Tid: 27. juli – 1.august.
Pris: 4500 DK i enkeltrom, 4150 DK pr person i dobbeltrom.
Målgruppe: Morsmålslærere i Norden (alle trinn).

Du får:
– faglig påfyll i form av foredrag og workshops
– konkrete og klasseromsnære undervisningsopplegg
– møte gode kolleger fra de nordiske landene
– oppleve natur og kultur i en av Norges vakreste bygder.»

 

PÅMELDING HER

 

søndag 27. juli
Ankomst Lofthus, registrering på hotellet fra kl. 17.00
(Felles buss fra Bergen på ettermiddagen)

Vi hilser ”Velkommen til Lofthus” med en fortelling om stedet.

Mandag 28. juli
”Snikk snakk snute”, et innledende foredrag om den muntlige fortellingen og om hvordan vi best bruker den i klasserommet. Senere på dagen forbereder vi tirsdagens program om fortellingen i filmen. Dagen byr også naturligvis på en fottur med utsikt til fjell, fjord og foss, og etter middag avslutter vi med øl-smaking på Lofthus sin lokale pub ”Ekspedisjonen”. Kanskje kommer det også en trubadur?

 Tirsdag 29.juli
Denne dagen er forbeholdt fortellingen i film. Gode fortellinger er sterkt bildedannende. Og bildeskaperne er ofte gode fortellere. Hva kan vi lære av filmperlene og filmens store fortellere? Møt en av bidragsyterne til det danske filmmirakelet. Om kvelden blir det fabulerende fortelling med en av Finland-Sveriges spennende fantasy-forfattere

Onsdag 30. juli.
Vi tar bussen til Odda! Den lille industribyen Odda i enden av Sørfjorden har fostret en rekke forfattere: Marit Eikemo, Frode Grytten, Lars Ove Seljestad, Bjørn Ingvaldsen, Hallgeir Opedal… Hva er det med dette stedet som gjør at det kommer så mange fortellere derfra? I Odda skal vi gå en ”Bikubegang”, en vandring i både det litterære og det konkrete Odda, med opplesninger og folkesnakk og historiske kuriosa. Byvandringa starter utenfor Murboligen, blokka der alle hovedpersonene i Frode Gryttens roman Bikubesong bor.

Torsdag 31. Juli
Denne dagen deles mellom tradisjonslitteratur og samtidas trendy begrep om ”det nordiske”. Sentralt i den nordiske fortelling står den islandske. Møt en av de store fortellerne fra sagaøya. ”Nordisk” er like mye en kvalitetsterm som et geografisk begrep. Vi vil se nærmere på fortellingen om den såkalte ”nordiske bølge”,  fortellingen om ”det nordiske” som filosofi eller lifestyle.

Fredag 1. august.
10.00-12.00 Evaluering, kursavslutning, lunsj.

Fullstendig program kommer i løpet av kort tid.

Siste utgave av Norsklæreren

Norsklæraren #2-19

Gjekk du glipp av føredraga på LNU-konferansen? Eller vil du fordjupe deg endå meir i emnet "Tekst i kontekst?" Då er denne utgåva av Norsklærar...

Siste utgivelse i Norskbokklubben

101 digitale grep – en didaktikk for profesjonsfaglig digital kompetanse

101 digitale grep kombinerer djuptgåande fagartiklar med 101 praktiske tips om korleis ein kan jobbe med digitale reiskapar i lærarkvardagen. Her er...